I Danmark snakker alle om vejret, det gør man ikke her. Måske fordi vejret ikke skifter så meget som det gør i Danmark. Her er der to årstider: Den tørre tid og regntiden. Sidstnævnte varer cirka fra marts-september (alt efter hvem man spørger).
Tørke og ’Hamatan’
Da vi kom var det stadig i den tørre tid. Solen stod op kl. halv syv hver morgen, kl. 9 var det varmt, utrolig varmt, og først omkring kl. 16, begyndte det at blive lidt køligere. I overgangen til regntiden kom ’The Hamatan’ – en meget varm, meget tør og meget kraftig vind, der blæste midt på dagen.
Regntid
Nu har vi så regntid, men det er nu ikke fordi der er den store forskel. Der er ofte skyer om morgenen og nogle gange bliver det helt ud på formiddagen, før solen for alvor får overtaget og det bliver rigtig varmt (altså ikke fordi det er koldt når det er overskyet, stropbluse, nederdel og sandaler er stadig rigeligt!).
Ofte kommer der skyer sidst på eftermiddagen og hvis der kommer regn starter den omkring kl. 19. Regnen bliver varslet af en meget kraftig vind og kort efter vælter det ned. Nogle dage er det bare en kort byge og vi kan sidde ude hele aftenen, andre dage fortsætter regnen til langt ud på natten. Men det er næsten altid utrolig kraftig regn – så kraftig, at man godt kan tvivle på, om taget kan holde til det! Tit kommer der også noget voldsomt tordenvejr sammen med regnen, med de vildeste lyn og i rigtig lang tid. Nogle aftener ser vi kun tordenen i det fjerne og får, i stedet for regnen, en dejlig brise, der holder smådyrene væk.
Solen
Hvad enten det er regntid eller tørt er det varmt midt på dagen. Så varmt, at vi generelt undgår at gå ind til Sunyani eller hjem derfra. Den tre kilometer lange gåtur skal helst foregå før kl. 10 om formiddagen – eller efter kl. 16. Med mindre man vil smelte fuldstændig, dehydreres og blive solskoldet!
Desuden er middagssolen ubarmhjertig, hvis man som jer er en ’Obruni’ (Twi for ’hvid person’). Jeg er flere gange blevet lettere skoldet, selvom jeg har opholdt mig i skyggen på vores terrasse hele dagen. Simpelthen fordi solen er så kraftig, at genskinnet fra den lyse betonmur overfor er nok til at blive solskoldet! Så nu tager jeg solcreme på også når jeg skal være i skyggen.
Myg og insektsværme
Der er lige to små bi-ting man bør nævne i forbindelse med vejret. Den ene er myggene, og dermed risikoen for malaria. Så snart regntiden begyndte kunne vi mærke, at der var flere myg, vi kunne høre dem om natten og skyndte os at få et myggenet op.
Den anden er insekterne. Nogle aftener kommer der store sværme af insekter, der svirrer omkring lamperne. De er ganske uskadelige, ligner lidt små bitte orme med gennemsigtige vinger, der falder af meget let. Men de er utroligt irriterende og har et par aftener forhindret os i at sidde udenfor. Næste morgen ligner vores bord så en kirkegård med insekt-lig over det hele. Men frøerne og de gennemsigtige firben er helt vilde med insekterne – desværre kan de ikke spise dem hurtigt nok til at holde dem væk fra os.
P.s. Regnvejrsbillederne skal ikke tages som et tegn på at vi har mest regnvejr, der er klart mest solskin, men havde ikke lige nogle gode billeder, hvor det var tydeligt... Det må jeg få taget...
torsdag den 11. marts 2010
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
1 kommentarer:
Ret fascinerende med regntid. Gad godt se nogle videoer hvor det bare plasker ned. Regn i store mængder er bare noget man kan stå og kigge på i lang tid, ligesom man kan stirre ind i et lejrbål forever.
Utrolig, at man kan blive skoldet i skyggen. Havde jeg godt nok ikke troet.
Hvordan påvirker det folks arbejdsdage, at det er så varmt, at man ikke kan gå 3 kilometer mellem 10 og 16. Hvordan når man noget?
Spejderhilsner Peter
Send en kommentar